Κατασκευή Website - Eshop

 Κοινωνικά μέσα: Ευλογία ή κατάρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Κοινωνικά μέσα: Η επιδημία COVID-19 είναι μια από τις μεγαλύτερες πανδημίες που έχει συναντήσει ποτέ ο κόσμος.

Ναι, είναι το πολλαπλασιαστικό ποσό πληροφοριών και κάλυψης σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού και τις επιπτώσεις της στους πολίτες και την οικονομία του κόσμου. Πολλές από αυτές τις πληροφορίες κυκλοφορούν με τη μορφή Social Media.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, τα Social Media βοηθούν όλους μας να γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Ακόμη και μερικοί από τους ειδικούς έχουν χρησιμοποιήσει πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για τη διάδοση ιατρικών ευρημάτων σχετικά με το COVID-19. Οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το Twitter, το YouTube, το Instagram, το Snapchat και το Reddit κ.λπ. βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αποτελούν την καρδιά αυτής της κρίσης.

Όλες αυτές οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μερικές φορές λειτουργούν ως διευκολυντές των πληροφοριών και μερικές φορές αυτές οι πλατφόρμες είναι οι πολλαπλασιαστές του COVID-19. Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του Coronavirus Infodemic.

Ναι, το infodemic είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί μέσω αυτών των καναλιών κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο οποίος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινότητα με ψευδείς και υπερβολικές πληροφορίες. Η infodemic θέτει σε κίνδυνο τις επιδημίες και αυξάνει τη σύγχυση του κοινού σχετικά με το ποιος και ποιες πηγές πληροφοριών πρέπει να εμπιστεύονται και τι όχι.

Μερικά βασικά σημεία για να ελέγξετε:

  • Ο επικεφαλής του ΠΟΥ καλεί την εξάπλωση ψευδών πληροφοριών σχετικά με το Coronavirus ως «infodemic».
  • Παραπλανητικές πληροφορίες εξακολουθούν να κυκλοφορούν ευρέως στα κοινωνικά μέσα.
  • Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με Facebook, Twitter, Tencent, Pinterest και TikTok.


Υπάρχει μια ερώτηση που συνεχίζει να στοιχειώνει το μυαλό μου. Είναι εάν τα κοινωνικά μέσα είναι μια ευλογία ή κατάρα κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας; Λοιπόν, και τα δύο αυτά πράγματα έχουν το ίδιο μερίδιο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων είναι και μια ευλογία και κατάρα. Ας συζητήσουμε μπροστά πώς είναι ευλογία ή κατάρα σε αυτήν την κατάσταση πανικού.


Τα κοινωνικά μέσα ως ευλογία κατά την πανδημία του κοροναϊού

Όχι μόνο τα κοινωνικά μέσα αλλά και ολόκληρη η τεχνολογία βοηθούν όλη την ανθρωπότητα να παραμείνει συνδεδεμένη με τις τελευταίες ενημερώσεις και να διατηρήσει αποτελεσματικά την κοινωνική αποστασιοποίηση. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε και να επικοινωνήσετε με όλα τα αγαπημένα σας πρόσωπα χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως το Google Meet, τα δωμάτια στο Facebook κ.λπ. Όχι μόνο αυτό, αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις σχετικά με την πανδημία και τι συμβαίνει στη χώρα σας ως καθώς και άλλα έθνη.

Σε συνέντευξή του στο The News-Letter, ο Δρ Shmuel Shoham, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής, τόνισε τη σημασία των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης για την επικοινωνία του έργου του στο κοινό-στόχο. Λέει, «Είναι ο τρόπος να μεταδώσουμε το μήνυμα σε ιό, τι κάνουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται πολλαπλασιάζονται μέσω των κοινωνικών μέσων».

Ακόμα περισσότεροι ιατροί όπως ο Alain Labrique (Διευθυντής, Hopkins Global Health και Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Bloomberg) λένε: «Τα Social Media επιτρέπουν την επιστημονική συνεργασία και την επιταχυνόμενη ανάπτυξη της θεραπείας».

Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να πιστέψουμε ότι τα κοινωνικά μέσα είναι εν μέρει ευλογία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εθιμοτυπίες κοινωνικών μέσων που μπορούν να βοηθήσουν τα κοινωνικά μέσα να γίνουν εντελώς ευλογία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ακολουθεί μια λίστα ελέγχου που πρέπει να ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, ενώ έχετε πρόσβαση και βασίζεστε σε κοινωνικά μέσα.


ΕΙΔΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ

 

1. Μην κάνετε κατάχρηση της κατάστασης

Η κατάσταση είναι τόσο τραγική και δεν είναι η ώρα να πάρουμε τα πράγματα ελαφρά. Επομένως, όλοι πρέπει να είμαστε τόσο προσεκτικοί όταν μοιραζόμαστε τα πάντα στα κανάλια κοινωνικών μέσων που περιλαμβάνουν κάτι για τον κοροναϊό. Ναι, για επιχειρήσεις όπως τα μέσα ενημέρωσης και άλλα, είναι λίγο δύσκολο να διαχειριστείτε την παραπληροφόρηση Δεδομένου ότι η επιχείρηση δεν είναι όπως συνήθως, μπορείτε ακόμα να δημοσιεύσετε, να δημιουργήσετε κοινωνικές διαφημίσεις και ψηφιακές καμπάνιες.

«Βεβαιωθείτε ότι προσθέτετε ένα επιπλέον επίπεδο ενσυναίσθησης και συμπόνιας. Το COVID-19 είναι μια παγκόσμια πανδημία και δεν πρέπει καθόλου να θεωρηθεί ελαφριά ως πλατφόρμα αυτοπροώθησης ».

 

2. Δώστε προσοχή στο κοινό σας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν να κάνουν με την κοινωνικοποίηση και εδώ πρέπει να ανησυχείτε για την κοινότητα στην οποία είστε συνδεδεμένοι. Πρέπει να εξετάσετε πώς αλληλεπιδρά το κοινό σας σε δημοσιεύσεις κοινωνικών μέσων και πώς επηρεάζονται από την πανδημία COVID-19.

«Σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ο προσδιορισμός του είδους του περιεχομένου που θα δημοσιεύσει, πώς και ειδικά πότε πρέπει να δημοσιεύονται σε κανάλια κοινωνικών μέσων.»

 

3. Επανεξετάστε την τρέχουσα στρατηγική κοινωνικών μέσων

Η στρατηγική κοινωνικών μέσων που ακολουθήσαμε πριν το lockdown ήταν ομαλή. Όμως, λόγω αυτής της πανδημίας όλα έχουν αλλάξει. Αυτή είναι η στιγμή που υπάρχει ανάγκη να κοιτάξετε τη στρατηγική των κοινωνικών μέσων σας και να περιστραφείτε για να προσαρμόσετε το νέο περιβάλλον. Πρέπει να τροποποιήσετε τους παλιούς στόχους και να δημιουργήσετε νέες καμπάνιες ανάλογα με τον επείγοντα χαρακτήρα και την εξάρτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του COVID-19.

«Είναι η ώρα να αναδημιουργήσετε τη στρατηγική και να δείξετε στην κοινότητά σας στο διαδίκτυο ότι είστε εκεί για να τις υποστηρίξετε και να τις βοηθήσετε όποτε είναι δυνατόν».


4. Σταματήστε την εξάπλωση παραπληροφόρησης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα για την επικοινωνία πληροφοριών, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας είναι σημαντικό να κυκλοφορήσετε τι είναι σωστό και τι όχι. Εάν συναντήσετε ένα άρθρο και αισθάνεστε ότι είναι νόμιμο και θέλετε να το μοιραστείτε επειδή όλοι οι άλλοι το έκαναν. Όχι, πρέπει να σταματήσετε εδώ. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, πρέπει να διασφαλίσετε ότι συνεχίζετε να ελέγχετε το περιεχόμενο που διαβάζετε.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πληροφορίες που έχετε είναι νόμιμες και από αξιόπιστες πηγές».

Όλοι ζούμε μια σε εποχή που δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας. Η μόνη επιλογή που απομένει είναι να βασίζουμε και να ενημερώνουμε τον εαυτό μας με τις ειδήσεις και τις πληροφορίες από αξιόπιστα κανάλια κοινωνικών μέσων. Η δύναμη των κοινωνικών μέσων δεν κρύβεται από εμάς και είναι πράγματι ένα ισχυρό εργαλείο για τη σύνδεση και τον εορτασμό του τι πρέπει να είσαι άνθρωπος.

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, παραπάνω έχουμε επεξεργαστεί τη φωτεινή πλευρά του νομίσματος. Και τώρα, είναι η ώρα να δούμε τη σκοτεινή πλευρά του. Ας το ελέγξουμε!

 

Τα κοινωνικά μέσα ως κατάρα κατά την πανδημία

Αυτή η πλευρά του νομίσματος αγνοείται συχνά, ή πρέπει να πω συχνά δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Αλλά επειδή μιλάμε για ένα πολύ εύθραυστο ζήτημα, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη και τη σκοτεινή πλευρά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μεγάλη δύναμη από μόνα τους, είτε συνδέονται με ανθρώπους από απόσταση είτε για να λαμβάνουν πληροφορίες σε όλο τον κόσμο. Ξέρετε τι χρειάζεται για να είναι τόσο ισχυρές οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων; Είναι το κοινό ή οι χρήστες που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με συνέπεια και η πλειοψηφία τους βασίζεται σε αυτό που κυκλοφορεί εκεί χωρίς ifs και buts.

Περίπου το 49% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί κοινωνικά μέσα για να αντλήσει πληροφορίες και ειδήσεις σε όλο τον κόσμο. Το 2019, εκτιμήθηκε ότι περίπου 2,95 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αριθμοί αναμενόταν να αυξηθούν σε περίπου 3,43 δισεκατομμύρια το 2023. Εν μέσω πανδημίας κοραναϊού, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε. Είναι επειδή όλοι μένουν στο σπίτι, ασκούν κοινωνικές αποστάσεις και χρησιμοποιούν ένα ή άλλο κανάλι κοινωνικών μέσων είτε ως πηγή πληροφοριών είτε για να συνδεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που μένουν μακριά.

 

Τι κάνει τα κοινωνικά μέσα μια κατάρα;

Τα κανάλια κοινωνικών μέσων όπως το Twitter, το Facebook κ.λπ. είναι μια από τις πιο προσβάσιμες πηγές για τη συλλογή οποιωνδήποτε πληροφοριών σχετικά με το COVID-19. Η πανδημία είναι ένα σοβαρό ζήτημα και τώρα μετατρέπεται σε infodemic όπου οι αντιδράσεις της εστίας μεταβάλλονται και επηρεάζουν την ανθρώπινη ανθρωπότητα με ταχεία αύξηση της δημόσιας σύγχυσης. Όλα αυτά δημιουργούν ταλαιπωρία, δημιουργούν φόβο και πανικό εξαιτίας ανεπιβεβαίωμένων  φήμων παντού. Αυτή είναι η στιγμή όπου η κυβέρνηση, οι αρχές δημόσιας υγείας και οι ψηφιακές εταιρείες υποχρεούνται όχι μόνο να προωθήσουν τον ψηφιακό γραμματισμό, αλλά είναι σημαντικό για αυτούς να καταπολεμήσουν τρόπους με τους οποίους τα κοινωνικά μέσα μπορούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη εποχή μετά την αλήθεια.

Κοινωνικά μέσα

 

Παραπληροφόρηση

Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα πράγματα στο πρόσφατο ξέσπασμα. Από οπουδήποτε ξαφνικά δημιουργείται μια υποψία και κυκλοφορεί γρήγορα μέσα σε όλες τις επαφές που έχει ένα άτομο. Και σύντομα έγινε ιογενές. Οι φήμες ή η παραπληροφόρηση είναι και οι δύο παρόμοιοι όροι και κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας έχουμε δει πολλές συνωμοσίες. Μέσα στο COVID-19, έχουμε ακούσει ότι ο ιός αναπτύχθηκε ως μέσο διεξαγωγής βιολογικού πολέμου ενάντια στην Κίνα. Τέτοιες παραπλανητικές πληροφορίες δεν κάνουν τίποτα περισσότερο να υπερβάλλουν και να δημιουργούν πανικό.

 

Το κενό πληροφοριών

Το Social Media είναι ένας κόμβος για τις προηγούμενες και τις τρέχουσες ενημερώσεις. Στα πρώτα στάδια της επιδημίας SARS το 2003 στην Κίνα, οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν μέσω μηνυμάτων κειμένου. Ακόμη και οι πληροφορίες για την «άτυπη πνευμονία» κυκλοφόρησαν ευρέως. Και το γεγονός ήταν ότι η κυβέρνηση δεν είχε μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με τον ΠΟΥ εκείνη την εποχή.

Επί του παρόντος, το ξέσπασμα COVID-19 δεν έχει κανέναν έλεγχο επί της κυκλοφορίας διαδικτυακού περιεχομένου και οι πολίτες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν κανάλια κοινωνικών μέσων για να εκφράσουν κρυμμένη κριτική για κακοδιαχείριση και υπευθυνότητα της κυβέρνησης.

Ναι, υπάρχει μια μεγάλη ερώτηση σχετικά με το τι να εμπιστευτείτε και τι όχι. Επομένως, συνιστάται να ελέγχετε τα γεγονότα και τις ενημερώσεις στον επίσημο site του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών υγείας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε την καλύτερη τεχνογνωσία για το τι είναι αλήθεια και τι χρειάζεται η προσοχή σας. Διαφορετικά, μπορείτε να αγνοήσετε όλα όσα συμπληρώνουν τη ροή ειδήσεων. Βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε την κοινότητά σας και εμπιστεύεστε τις πληροφορίες μόνο από αξιόπιστες πηγές.


Είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια ευλογία ή κατάρα: Ποια είναι η γνώμη σας;

Η απόφαση για τα κοινωνικά μέσα είναι η πιο δύσκολη απόφαση. Είναι εν μέρει ευλογία και εν μέρει κατάρα. Ξέρεις γιατί? Επειδή εάν τα κοινωνικά μέσα δεν θα ήταν εκεί, δεν θα είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε ενημερώσεις από όλο τον κόσμο και θα ήταν πολύ δύσκολο να συνδεθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αν και από την άλλη πλευρά, είναι κατάρα καθώς οι άνθρωποι βασίζονται τυφλά σε ό, τι υπάρχει στη ροή τους και δεν μπορούν να σταματήσουν να μοιράζονται τίποτα μέσα στην κοινότητά τους.

Επομένως, κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, και πάντα θεωρείτε σημαντικό να ελέγχετε τα γεγονότα και τα στοιχεία των πληροφοριών που μοιράζεστε στα κανάλια κοινωνικών μέσων. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι μοιράζεστε μόνο πράγματα που σε καμία περίπτωση δεν θα βλάψουν την κοινότητα.

Να είστε σοφοί και να είστε προσεκτικοί ενώ διαβάζετε και μοιράζεστε οτιδήποτε είναι ευαίσθητο στα κοινωνικά μέσα σε τόσο δύσκολες στιγμές όπως αυτή της πανδημίας κοροναϊού.

Δείτε επίσης: